日本新生児成育医学会雑誌 32(2):417-421;2020 印刷する
日本新生児成育医学会雑誌 第32巻 第2号 179 ~ 183頁(2020年)
受付日:2020.04.15
受理日:2020.05.11
電子レンジ処理による母乳の成分変化に関する検討
Effects of Microwave Radiation on Human Milk Properties
* 1 昭和大学 医学部 小児科学講座,* 2 昭和大学 医学部 衛生学公衆衛生学講座,* 3 雪印ビーンスターク株式会社
* 1 Department of Pediatrics, Showa University School of Medicine, * 2 Department of Hygiene, Public Health and Preventive Medicine, Showa University School of Medicine, * 3 Yukijirushi Bean Stalk Snow
山本和也* 1・水野克己* 1・櫻井基一郎* 1・宮沢篤生* 1・ 中野有也* 1・村瀬正彦* 1・田 啓樹* 2・辻森祐太* 3
Kazuya YAMAMOTO * 1,Katsumi MIZUNO * 1,Motoichiro SAKURAI * 1,Tokuo MIYAZAWA * 1, Yuya NAKANO * 1,Masahiko MURASE * 1,Hiroki DEN * 2,Yuta TSUJIMORI * 3
Key Words:cytomegalovirus,human milk,microwave,pasteurization
背景:超早産児では疾病予防効果も鑑み母乳栄養が推奨される一方,母乳はサイトメガロウイルス(CMV)など感 染性もある。経母乳感染対策の標準はパスツール低温殺菌(Holder pasteurization:HP)処理であるが,特殊な機 器を要するため一般的ではない。
目的:我々は電子レンジ(500W 40 秒:Microwave:MW)にてCMV 感染性がin vitro では消失することを報告し た。今回,同じ条件で電子レンジ処理をした場合の母乳成分変化について検討した。 方法:母乳サンプル9 検体を未殺菌,MW 処理,HP 処理での母乳中sIgA,ラクトフェリン,TGF-β2,遊離脂肪 酸,リゾチームを測定した。統計解析はConover 検定を用いた。
結果:HP 処理では未殺菌に比べて,ラクトフェリンとリゾチーム濃度に有意な低下を認めたが,全項目において,MW 処理では未殺菌と比較して有意差がなかった。
考察:母乳成分に与える影響はMW 処理の方が少なかった。今後,異なる機種の電子レンジでも同じ設定であれば同様の成分変化が起こるのか検討する必要がある。
Objective:Mother’s own milk( MOM) is the best nutrition for preterm infants, except for MOM from human cytomegalovirus (HCMV) seropositive mothers. Very premature infants are at high risk of developing sepsis-like syndrome and cholestasis. Based on our previous findings that application of microwave (MW) 500W for 40 seconds can be a potential preventive strategy against HCMV transmission, we compared the effects of MW at the same settings vs those of holder pasteurization( HP) on the bioactive properties of breast milk.
Study Design:A total of 9 human milk samples were processed by Holder pasteurization (HP), MW 500W for 40 seconds, or no-treatment. SIgA, TGF-β2, free fatty acid, lactoferrin, and lysozyme concentrations were measured and compared among the three groups.
Results:Concentrations of sIgA, lactoferrin and lysozyme were low after HP, compared to the control. However, we did not find any differences in any of the variables between the control and MW.
Conclusion:Compared to HP, MW 500W for 40 seconds minimally impacted the bioactive properties of human milk. Although HP has been considered a gold standard for the prevention of bacterial as well as viral infection via breast milk, MW could be a better candidate.
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