日本新生児成育医学会雑誌 37(1):109-114;2025 

日本新生児成育医学会雑誌 第37巻 第1号 109 ~ 114頁(2025年)
受付日:2023.11.10
受理日:2024.09.06
一回の搾乳中におけるラクトフェリン・sIgA・レプチンの経時的変化
The Variation of Breast Milk Concentrations of Lactoferrin, Secretory Immunoglobulin A(IgA),and Leptin During a Single Milking Session
* 1 昭和大学 医学部 小児科学講座,* 2 ピジョン株式会社 中央研究所,* 3 日本財団母乳バンク
* 1 Department of Pediatrics, Showa University, * 2 Pigeon Corporation Research & Development Div., * 3 The Nippon Foundation Human Milk Bank
高瀬眞理子* 1・水野克己* 1・出井陽子* 2・落合志文* 2・ 吉部香苗* 2・黒石純子* 2・田中未央里* 3・伊達 緑* 3
Mariko TAKASE * 1,Katsumi MIZUNO * 1,Yoko IDEI * 2,Yukifumi OCHIAI * 2, Kanae YOSHIBE * 2,Sumiko KUROISHI * 2,Miori TANAKA * 3,Midori DATE * 3
Key Words:breast milk,lactoferrin,secretory immunoglobulin A(sIgA),leptin
 母乳は児にとって単なる栄養となるだけでなく,多くの生理活性物質を含有している。早産児に搾母乳を与える 際に熱量の高い後乳を選択的に与えることがあるが,有益な生理活性物質を摂取できているか確認する必要がある。 目的:母乳中のラクトフェリン・分泌型IgA(secretory immunoglobulin A:sIgA)・レプチンの含有量が一回の 搾乳中に変化するかを検証すること。
対象:研究に同意を得た16 名の女性。
方法:搾乳過程で,計測器を用いて重量を測定することで一回の搾乳量を自動的に3 分割(前半乳・中間乳・後半 乳)した。前述の生理活性物質濃度はELISA 法(enzayme-linked immuno sorbent assay)にて測定した。搾乳過 程による上記生理活性物質の変化は,一元配置分散分析を用いて解析した。
結果:前半乳・中間乳・後半乳で,ラクトフェリン・sIgA・レプチンの濃度に有意差はなかった。
考察:後期早産および正期産母乳においては,上記生理活性物質は搾乳の開始から終了まで濃度に変化はなく,児 に熱量の高い後乳を選択的に与えることは妥当と考えられる。
In addition to providing the baby with essential nutrients, breast milk from the mother contains several biologically active chemicals. When expressed milk is provided, a premature newborn may receive the “post-milk” which has a high calorific value. It is critical to ensure that the infant receives the essential physiologically active substances in such situations. Objective:To verify whether the breast milk concentrations of biological active compounds, lactoferrin, secretory immunoglobulin A(IgA), and leptin vary during a single milking session.
Subjects:16 women who consented to the study.
Methods:During the milking session, the extracted milk was weighed with a measuring device and automatically divided into three equal portions(pre-milk, mid-milk, and post-milk). Enzyme-linked immunosorbent assay was used to examine variations in the concentrations of the aforementioned physiologically active chemicals during each milking session. A one-way analysis of variance was carried out to determine the quantities of these biologically active compounds.
Results:No significant differences in the concentrations of lactoferrin, secretory IgA, or leptin were noted between the pre-milk, mid-milk, and post-milk.
Discussion:During a single milking session, the concentrations of the aforementioned physiologically active chemicals were constant. Selectively feeding the post-milk to the newborn, which has a high calorific value, appears reasonable.